LightPavilion

LightPavilion

Light Pavilion | ontwerp Frans van der Horst en uitvoering Duurt & CO

Festival Classique heeft ook deze editie weer een eigen festivalterrein midden op het strand. Op dit terrein staat een speciaal voor ons ontworpen landmark: het Light Pavilion.

Frans van der Horst, ontwerper van ontmoetingsinstallaties
”Light Pavilion is een uitbundige ontmoetingsinstallatie waarin Festival Classique en zijn publiek thuiskomen. Een fonkelend baken, verankerd op het Scheveningse strand. Van ver te zien, ijl en vluchtig van constructie, verleidelijk maar ook beschermend voor het uitoefenen van de schone kunsten. Naar gelang dit een opera, concert of intiem recital betreft verandert de configuratie van de geschubde schaduwdoeken en wordt het daarmee ook een decor voor de (dramatische) handeling.”

Het ontwerp en materiaalgebruik kan verschillende associaties oproepen:

  • de uitnodigende vorm en gratie van de cirkel
  • het nomadisch en tijdelijk karakter van de muziek, het festival en het zand
  • een architectonisch topje van de grandeur van de Residentie
  • een vuurtoren voor de dolende zeelieden
  • de Camelia

Wellicht de deksel van een bonbonnière met daar onder een Haags hopje.
Enfin, een ode aan de fantasie, de vrije tijdelijkheid maar bovenal de ontmoeting met muziek én elkaar.”

Marieke Hopman, artistiek leider Festival Classique
”Als artistiek leider is het al een feest om musici en mooie muziek bij elkaar te brengen maar om dan óók je eigen festivalplek te mogen bouwen is fantastisch. De uitdaging die ik zag toen ik in 2019 werd aangesteld als artistiek leider was: hoe brengen we mensen samen in een festivalsfeer op een drukke plek als het strand van Scheveningen waar mensen met ijsjes, strand scheppende kinderen, zonaanbidders en skatende jongeren door elkaar heen lopen? Hoe geef je focus aan een klassieke muziekfestival op deze plek?
Het antwoord was: een eigen festivalterrein creëren waar mensen zich verzamelen en zich thuis voelen. Een iconisch landmark dat schittert boven de deinende mensen, een gezicht voor Festival Classique waarbij iedereen direct de link legt: Ha! Daar is Festival Classique weer!
Het is een artwork waar alle musici een decor vinden en waar zij zich verhouden tot de natuur, het getij, het weer. Dit alles draagt bij aan onze bijzondere signatuur: Festival Classique, sterk aan zee.

Dit unieke landmark is speciaal voor Festival Classique ontworpen. Ik ben heel trots op het team van Festival Classique en ontwerper Frans van der Horst waarmee we dit samen voor elkaar hebben gekregen!”