Voor blinde en slechtziende amateurzangers is deelname aan een regulier koor of zangproject vaak lastig, omdat de bladmuziek en de dirigent niet kunnen worden gezien. Om deze zangers hun stem te laten vinden én gebruiken, presenteert Festival Classique samen met Strijkkwartetbiënnale Amsterdam, Wonderfeel, Oranjewoud Festival en Koninklijke Visio de bijzondere voorstelling TRUST. Dit bijzondere concert vindt plaats in museum Beelden aan Zee. De voorstelling is inclusief een bezoek aan het museum na sluitingstijd.
In de aanloop naar de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam (SQBA) 2024 werkten jonge strijkkwartetten in het kader van de Residency, het jong talent programma van de SQBA, samen met een groep blinde en slechtziende amateurzangers. Samen gingen ze op zoek naar het gemeenschappelijke en afwijkende: elkaar aanvoelen en inspireren, elkaars muzikale werelden verkennen en aangeven waar je grenzen liggen. TRUST is de titel van een stuk voor strijkkwartet en koor van componist Matijs de Roo. Hij schreef de muziek gedurende het verkennings- en werkproces van de musici en amateurzangers. Met vindingrijke cues brengt hij de musici en de blinde en slechtziende zangers op sensitieve wijze samen in zijn muziek.
Voor Festival Classique wordt het koor in samenwerking met de Koninklijke Visio Den Haag uitgebreid met acht Haagse zangers, die zich onder begeleiding van muziektherapeut Jorien Habing in vier repetitiedagen het repertoire eigen maken en toewerken naar een spetterend gemeenschappelijk concert in Beelden aan Zee. Daarnaast nodigen we Haagse koordirigenten uit om te ervaren wat de doelgroep nodig heeft om mee te kunnen zingen in een regulier koor, zodat drempels voor deelname verlaagd worden.
Tijdens TRUST treden daarnaast drie solistische zangers op samen met het Pools-Belgische Karski Quartet en het Belinfante Quartet. Vanuit hun individuele culturele achtergronden kozen deze zangers verschillende benaderingen om met de strijkers te werken. Dit leverde drie indrukwekkende stukken op: elk stuk is een persoonlijk muzikaal kleinood. Naast TRUST speelt de kwartetten ook korte stukken uit eigen repertoire.
Uitvoerenden
Karski Quartet:
Kaja, Nowak, viool I
Natalia Kotarba, viool II
Diede Verpoest, altviool
Julia Kotarba, cello
Belinfante Quartet:
Olivia Scheepers, viool
Fiona Robertson, viool
Henrietta Hill, altviool
Pau Marquès i Oleo, cello
12 amateurzangers (i.s.m. Koninklijke Visio en muziektherapeute Jorien Habing)
Koor: Lieke Brouwer, Fransje Eiselin, Ron van der Genugten, Jorien Habing, Erik Looijenga, Annemieke van Sabben, Ingrid Tolsma, Lindsey Zwiers
Solisten: Lizabet Benink, Joy Barry, Sheraz Moeniralam
Componist: Matijs de Roo
Museum Beelden aan Zee
TRUST vindt plaats in museum Beelden aan Zee. Na het concert heb je exclusieve toegang tot het museum, dat tot 19.00 uur alleen geopend is voor bezoekers van het concert. Meer informatie over het museum vind je hier.
Over Karski Quartet
Karski Quartet is opgericht in 2018 in Brussel, België. De vier leden ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar drie van hen studeerden bij Philippe Graffin, later mentor en artistiek medewerker van het kwartet. De groep heeft deelgenomen aan verschillende studieprogramma’s, masterclasses en residenties om hun ambacht te perfectioneren, terwijl ze een druk internationaal concertprogramma onderhouden. Het Karski Quartet ontleent zijn naam aan Jan Karski, de legendarische figuur uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De leden van het Karski Quartet geloven sterk dat elke tijd behoefte heeft aan helden zoals hij. Temidden van de ernstige moeilijkheden waarmee de hele menselijke bevolking nu wordt geconfronteerd zien ze de diepe compassie en compromisloze houding van Karski als een voorbeeld dat in de kunst én in het leven moet worden nagevolgd.
Over Belinfante Quartet
Het Belinfante Quartet, opgericht in 2016, wordt erkend als een van de meest opwindende strijkkwartetten van haar generatie, geprezen om hun boeiende en innovatieve optredens. Ze combineren bekende meesterwerken met verborgen parels en treden op bij internationale festivals zoals de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Hun albums, waaronder Parallel 40 (2024) en Ellipse (2022), hebben internationale lof ontvangen. Het kwartet heeft verschillende prijzen gewonnen en werkt samen met artiesten als Nino Gvetadze en Maya Fridman. Ze studeerden aan de Hochschule für Musik in Hannover en de Nederlandse Strijkkwartet Academie.
Over Matijs de Roo
Matijs de Roo (1977) studeerde compositie bij David Rowland en klassiek piano bij Benno Pierwijer en Cristo Illiev aan het conservatorium van Enschede. In 2002 studeerde hij af als pianist en vervolgde zijn compositielessen aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Diderik Wagenaar en Martijn Padding. Na zijn afstuderen in Den Haag deed hij de masteropleiding bij Klaas de Vries aan het conservatorium van Rotterdam. Bij zijn eindexamen in 2005 studeerde hij Cum Laude af en ontving hij een “speciale prijs voor compositie”. Tijdens zijn studie nam hij deel aan verschillende internationale compositiecursussen en masterclasses. Tijdens het Voix Nouvelles festival werd hij geselecteerd om in Canada te studeren bij de Franse componist Pascal Dusapin. Zijn muziek is uitgevoerd in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Hongarije, Tsjechië, Rusland, Canada, de VS en Australië door ensembles en orkesten als Het Nederlands Kamer Orkest, Holland Symfonia, Le Quator Diotima, het Nieuw Ensemble, het ASKO ensemble, The new music players, het Doelen ensemble, The Ensemble Modern de Montreal, duo Post en Mulder, duo Bosgraaf en Elias en het Call Arts ensemble. De laatste jaren werkt hij samen met blokfluitist Erik Bosgraaf voor wie hij een groot aantal werken componeerde.
Meedoen?
Voor TRUST zijn we op zoek naar Haagse zangers met een visuele beperking, die zich onder begeleiding van muziektherapeut Jorien Habing in vier repetitiedagen het repertoire eigen maken en toewerken naar het concert in Beelden aan Zee. Daarnaast nodigen we Haagse koordirigenten uit om te ervaren wat de doelgroep nodig heeft om mee te kunnen zingen in een regulier koor, zodat drempels voor deelname verlaagd worden. Wil je meedoen of ken je iemand voor wie dit interessant is? Stuur dan een mail aan festival@festivalclassique.nl voor meer informatie.