Stormend Talent

Geniaal en uniek

Bij de toelating van Ian McVoy tot het Koninklijk Conservatorium in 2020 bestempelde de toelatingscommissie het spel van de Amerikaanse harpist Ian McVoy als “geniaal” en “uniek”. Hij won de Keep an Eye Talent Award Klassiek in 2020.

Tijdens zijn concert op Festival Classique neemt Ian, samen met zijn muzikale vrienden, jou via het Scheveningse strand mee naar de andere kant van de Atlantische Oceaan: het Argentijnse Playa La Perla. Ervaar samen met Ian de klanken van Latijns-Amerika en jazz!

De tweede musicus is de opvolger van Ian McVoy: de violist Yuchen Zhang. Hij is de winnaar van de Keep an Eye Talent Award 2021. Ook is het Trio Erzulie te horen (Ian McVoy – harp, Michelle Pritchard – altviool, Ana Luisa Ribeiro – fluit).
In dit concert hoor je ten eerste de stranden van Rio de Janeiro in Prélude van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos. Daarna ervaar je de levendige nachtclubs van Buenos Aires door te luisteren naar l’Histoire du Tango van Astor Piazolla. Het concert eindigt aan de beroemde waterkant van Mar del Plata via de klanken van Miguel del Aguilar’s Sumergida.

Ian McVoy brengt muziekstukken die maar zelden op de harp te horen zijn!

Keep an Eye Foundation
De Keep an Eye Foundation houdt de ogen open voor jonge, veelbelovende talenten. Deze getalenteerde muzikanten, kunstenaars, fotografen, kleinkunstenaars, circusartiesten, ontwerpers en filmmakers krijgen de kans om hun talent te ontwikkelen. Deze kansen krijgen zij dankzij verschillende beurzen, prijzen, shows en festivals. Zo creëren zij nieuwe mogelijkheden en kunnen zij hun creatieve dromen verwezenlijken. Keep an Eye streeft verder naar uitwisseling tussen de verschillende disciplines en opleidingen. Dit om het werk van de studenten eens in een ander perspectief te laten zien.

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Studentent, kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Fast College La Traviata

In samenwerking met de Vrije Academie

Wil jij meer weten over de opera La Traviata zodat je het verhaal en de muziek beter kunt volgen tijdens de strandopera? Kom dan naar dit Fast College van de Vrije Academie waarin je in een notendop alle ins en outs van deze geweldige opera te weten komt!

Muziekwetenschapper Jurgen van den Hout verzorgt dit Fast College. Hij vertelt je meer over Italiaans meest geliefde operacomponist: Giuseppe Verdi en diens opera La Traviata. Je hoort over het schrijnende liefdesverhaal tussen Violette en Alfredo. Verdi zet alles op alles om de gemoedstoestanden van deze twee geliefden hoorbaar en voelbaar te maken. Natuurlijk gaat Jurgen ook dieper in op het levensverhaal van Verdi, zijn bekende andere werken en de tijd waarin het meeste werk is gecomponeerd.

De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Met een groot team van professionele sprekers maakt de Vrije Academie het mogelijk om op een gedegen, plezierige manier met kunst & cultuur kennis te maken.

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de strandopera La Traviata.
Tickets voor het Fast College La Traviata zijn alleen te koop in combinatie met tickets voor de strandopera La Traviata.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Programma-archief

Strandopera La Traviata

Na de publiekstrekkers Carmina Burana (2018) en Aida aan zee (2019) is het tijd voor een nieuwe meeslepende en grootse strandopera: La Traviata. 200 Amateurzangers en topsolisten zoals Jessey-Joy Spronk, Denzil Delaere en Frank Dolphin Wong brengen het tragische verhaal van de onmogelijke liefde tussen de jonge edelman Alfredo en de courtisane Violetta.

‘La Traviata’ is misschien wel de bekendste opera uit de geschiedenis. Regisseur Sybrand van der Werf maakt van Verdi’s meesterwerk een eigentijdse, ingekorte versie voor deze stranduitvoering. Arrangeur Marijn van Prooijen kiest als muzikale begeleiding niet voor het traditionele symfonieorkest, maar voor een jazzband!

Hartstocht en opofferingsgezindheid komen samen in een decor dat wisselt tussen de Parijse upper-class en het Franse platteland. Het Scheveningse strand biedt de mogelijkheid de opera in zijn kern te vangen: de spanning tussen de mens zelf en de natuur. In de (soms letterlijk) meeslepende omgeving proberen de hoofdpersonen zich staande te houden. Zij bieden de elementen het hoofd en komen tot bloei in de weidsheid van het strand. 

Sopraan, rol Violetta Jessey-Joy Spronk
Tenor, rol Alfredo Denzil Delaere
Bariton, rol Germont Frank Dolphin Wong
Dans en choreografie Hendrik Lebon
Bas, rol Dottore Hanqing Zhou
Tenor, rol Gastone André Lopes
Lyrische mezzosopraan, rol Flora/Annina Maria Koshiishi
Theaterkoor Dario Fo
Participatiekoor in samenwerking met Kwekers in de Kunst

Saxofoon/klarinet David Kweksilber
Saxofoon/klarinet Michiel van Dijk
Contrabas Marijn van Prooijen
Drums Vinsent Planjer
Piano Dante Boon

Regisseur Sybrand van der Werf
Dirigent Rick Schoonbeek
Arrangement Marijn van Prooijen
Kostuum Studio Phoenix – Bernadette Kijzers en Daan Wieman

Lees meer over de solisten, musici en regisseur van de strandopera La Traviata:
Jessey-Joy Spronk | Denzil Delaere | Sybrand van de Werf

Strandopera La Traviata wordt mede mogelijk gemaakt door Cultuurschakel, Schiefbaan Hovius, St. Nicolaas Gasthuis & Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tickets do 9 juni

Tickets voor 10 juni
Scroll naar beneden

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Tickets vr 10 juni

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Overdag naar Museum Beelden aan Zee en ’s avonds naar strandopera La Traviata? Gebruik de combideal!

‘’Het opvoeren van opera´s in de buitenlucht is altijd een avontuur. Zoals plotselinge stortbuien waarbij het publiek noodgedwongen in felgekleurde regenponcho´s en met een lekker glas Pinot Grigio gemixt met regenwater 2,5 uur naar een opera kijkt. Of juist het omgekeerde: 40°C in Sicilië in de warmste kostuums, lek gestoken door muggen maar met het indrukwekkende beeld van de vulkaan Etna op de achtergrond.
Het zijn dit soort optredens die zowel bij het publiek als bij de zangers een diepe indruk achterlaten en waar we het jaren later nog over hebben: ‘Weet je nog die keer in Scheveningen…’
Ik kan niet wachten om te zien wat deze prachtige locatie ons te bieden heeft en wat voor een avonturen we met z´n allen gaan meemaken deze zomer!’’
– Jessey-Joy Spronk, Sopraan, rol Violetta

Door bij de begeleiding van La Traviata niet te kiezen voor het traditionele symfonieorkest maar voor een jazzband van twee blazers en ritmesectie onderzoek ik een interpretatie waarin de arcadische oorsprong van Verdi’s muziek zo veelzijdig mogelijk samenkomt met de gevestigde bovenlaag.
Door hierbij de beschikking te hebben over de absolute top van de Nederlandse jazz én door gevoed te zijn door de uitdagende entourage en artistieke missie van Festival Classique worden wij maximaal uitgedaagd om nieuw licht te laten schijnen op een van ’s werelds grootste meesterwerken in de opera.”

– Marijn van Prooijen, arrangeur La Traviata

Kampvuur met live muziek

Deze concerten vinden plaats in het zand en zijn daarom minder goed toegankelijk voor mindervaliden.

Klassiek voor iedereen! Dat is ons motto, dus ook met een biertje of wijntje bij het kampvuur. Klassieke roots vinden we terug in heel veel muziekstijlen zoals jazz en wereldmuziek. Jonge bands, zangers en nieuwkomers geven wij het podium! Kom kennismaken, geniet met elkaar van muziek in de avondzon op het strand bij een knetterend kampvuur.

Kampvuur met live muziek is de afsluiter van de dag op donderdag, vrijdag en zaterdag. Iedere dag zijn er andere musici en zangers en zijn er andere thema’s. We creëren drie kampvuurplaatsen waarover alle ticketkopers worden verdeeld. Bekijk welk kampvuur bij jou past!

Donderdag 9 juni
Kampvuur Sing Song Along – Zing je klassiekers!
Zing mee met de beroemde klassiekers uit de opera en film! Jan Willem Baljet, bariton/ukelele en Paul van Utrecht op gitaar zingen o.a hits van Mozart en Léhar. En Nicolae Stiuca, accordeon en Nair Gimenez, sopraan nemen je mee in de wereld van Puccini en Bizet. Zing, zing, zing!

Vrijdag 10 juni
Kampvuur Free Style Ballads
Kampvuur ballads, free style. Rustig luisteren en meedeinen met de golven op vloeiende jazz ballads, zangerige woorden in poëzie of kennis maken met de singer song writers van nu? Chill met ons mee bij dit kampvuur aan zee met Roxi Jasper & Suits en Babette Zwinkels.

Kampvuur Freestyle Roxi
Kampvuur Syrie

Zaterdag 11 juni
Kampvuur all around the world
Werelds kampvuur met muziek uit Syrië. We nemen de hitte mee naar het strand van Scheveningen en wanen ons in de muzikale wereld van Syrische musici Anan Alkadamani en Jawa Manla. De kracht van muziek: het verbindt ons, daar is geen taal voor nodig. Ontspan samen, zij aan zij op het strand met deze zwoele muziek. 

Tickets

Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Community art with you!

Help jij mee het strand schoon te houden?
Breng jouw plastic afval naar Festival Classique en samen maken wij hier iets moois van! Plastic dat jij op het strand vindt, plastic verpakkingen van thuis of plastic dat jij net gebruikt hebt in Scheveningen; plaats jouw plastic in ons community artwork ontworpen door TrashUre Hunt.

TrashUre Hunt ontwerpt speciaal voor Festival Classique twee grootse letters, de initialen van ons festival ‘FC’. Deze letters zijn zo ontworpen dat plastic afval in dit kunstwerk geplaatst kan worden.

Kleur bij kleur, soort bij soort, je mag het zelf kiezen. Uiteindelijk, als de initialen goed gevuld zijn en deze duidelijk zichtbaar worden, heeft iedereen een plasticje bijgedragen aan zowel dit artwork als aan de schone natuur!

Festival Classique verhoudt zich tot de klimaatproblematiek. Dit doen we omdat we ons op het strand begeven en ons bewust zijn van de natuur om ons heen. We uiten dit op verschillende manieren. Zo werken we met natuurvriendelijke materialen op het festival en kiezen waar mogelijk voor duurzame oplossingen, zoals biodiesel voor de aggregaten.

Meet & Greet La Traviata

Ontmoet de regisseur van de strandopera La Traviata, Sybrand van der Werf en ontwerper van de Festival Classique setting, beeldend kunstenaar Frans van der Horst.
Lex Bohlmeijer, bekend van het Radio 4 programma Passaggio, is de host van deze Meet & Greet.
Hoe komt een opera tot stand op het strand in deze speciaal voor het festival ontworpen setting? Wat zijn de uitdagingen geweest, waar zijn ze trots op? Luister en stel ook vooral je vragen aan dit bijzonder creatieve duo.

Gasten
Regisseur La Traviata Sybrand van der Werf
Beeldend kunstenaar/ruimtelijk vormgever
en ontwerper van het LightPavilion voor Festival Classique Frans van der Horst
Host Lex Bohlmeijer

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de strandopera La Traviata. 
Tickets voor Meet & Greet La Traviata zijn alleen te koop in combinatie met tickets voor de strandopera La Traviata.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Klassiek in Bed

Dit is een kersvers programma! Hoe leuk is het om in je eigen hotelkamer in Scheveningen een privéconcert te krijgen aan de rand van je bed? Een kort concertje van 15 minuten waar de mooiste klassieke muziek voor jou of jullie persoonlijk gespeeld wordt. Je kunt de instrumenten bijna aanraken en de musicus horen ademen. Een hele bijzondere ervaring die je maar een keer in je leven meemaakt! Ook heel leuk om cadeau te geven natuurlijk. We werken samen met het Kurhaus en De Pier Suites in Scheveningen.

Reserveer jouw overnachting én Klassiek in Bed via de hotels:

Windkracht 12

Een stormachtig participatieproject met het Maris College

In samenwerking met Maris College locatie Houtrust, Theaterschool Rabarber en Koninklijk Conservatorium Den Haag.

In deze theatrale performance zoeken vijftig leerlingen van het Maris College naar hoe zij zich moeten verhouden ten opzichte van een veranderend lijf, een veranderende aarde en een veranderende maatschappij. Op het strand midden in de natuur spelen zij een voorstelling vol muziek, dans en vertellingen over de steeds zwaardere rugzak die zij dragen. Samen met een top band van musici van o.a. het Koninklijk Conservatorium in Den Haag word je meegezogen in hun verhaal.

Regie Ino Mijland
Compositie en arrangement Izak de Dreu
Choreografie Patty Broese van Groenau
Slagwerk en muzikale coaching Vincent Houdijk
Zang en muzikale coaching Licia van Wijngaarden
Cello en coaching Camille Bergsma
Piano en coaching Leone Monaco
Trompet Francesco Siri
Contrabas Yannos Toskas

Artiesten
Aliyana Ben Koubia · Bo Mac Gillavry · Sophie Pennock · Layla Brenkman · Mily Al azzazi · Chiara Heemskerk · Genesis van den Dungen · Malak Hamis · Bebel van den Berg · Diya Mahabier · Belle van Nouhuys · Liselotte Spaans · Joy Forrester Brown · Lina Beijk · Brianna Afoakwah · Rihanna Jitan · Inayah Lalmahomed · Azra Aydeger · Lana Krens · Nola Magermans · Nilza Mahomed · Alana Martens · Sterre Schaasberg · Mikaela Karamatali · Sophie Urfalino · Yanna Simons · Eskandar Arbi Bahri · Lerinio Chanchal · Daniya Soekirman · Levi Luiten · Kerem Yildiz · Kai Mansveld · Hasti Nabizada · Frida Traverso · Benthe Akkerman · Elif Zwartenberg · Hailey Keller · Ceren Kahraman · Sidney Veelen · Gwen van Eck · Milene Luzac · Can Demir

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Jungle by Night & Matangi Quartet

Alleen staanplaatsen

Hoe gaaf is dit concert: Jungle by Night en het Matangi Quartet! Deze topinstrumentalisten en pioniers in hun vakgebied komen samen en slaan een brug tussen de muziek van toen en nu.

Met de voeten in het zand geniet je van het spetterende negenkoppige collectief van blazers en slagwerkers. Al tien jaar lang warmt Jungle by Night de dansvloeren op met ritmes en grooves geïnspireerd door krautrock, dance, jazz en funk. Met zijn unieke sound speelt Jungle by Night voor elk publiek – voor liefhebbers van jazz, dance, pop en nu ook fans van klassiek!

Het Haagse Matangi Quartet is al 20 jaar samen en is niet meer weg te denken van de Nederlandse en internationale podia. Ze laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich graag aan diverse muziekstijlen en cross-overs. In baanbrekende uitstapjes met uiteenlopende artiesten zoals bijvoorbeeld DJ Kypski en singer-songwriter Tom McRae slaagt het Matangi Quartet erin een nieuw publiek warm te maken voor het strijkkwartet.

Kortom: een perfect fit van twee topensembles! Voetjes van de vloer en geniet van deze geweldige musici aan zee!

De reguliere plaatsen zijn enkel staanplaatsen. Wij stellen 10 rolstoelplaatsen incl. begeleider beschikbaar. Wil je hier gebruik van maken? Stuur ons een mail.

Jungle by Night >>

Tickets

Alleen staanplaatsen!
Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Overdag Museum Beelden aan Zee en ’s avonds Jungle by Night & Matangi Quartet? Gebruik de combideal!

Maya Fridman & ODO7

Aether | Zintuiglijk concert – ruik en luister!

Cellist/componist Maya Fridman en de uitvinder van aroma jockeying ODO7 creëren samen een meeslepend geur- en geluidsconcert. Voor dit optreden selecteert en componeert Maya Fridman muziekstukken. Vervolgens worden deze muziekstukken in geur uitgedrukt door aroma jockey Erich Berghammer (ODO7). De première van deze unieke samenwerking vindt plaats op Festival Classique.

Geuren hebben het vermogen om onze waarneming te verbeteren, verloren herinneringen te herstellen en ons de wereld anders te laten waarnemen. Laat jezelf onderdompelen in een totaal ervaring van geur en geluid in de intieme sfeer van een akoestische tent midden op het strand.

Tijdens dit concert draagt het publiek een blinddoek zodat er extra focus gelegd wordt op de zintuigen voor horen en ruiken. Als u zich niet fijn voelt met een blinddoek op is enkel de ogen sluiten uiteraard ook mogelijk.

Werken van Fjóla Evans, Karen Tanaka, Bryce Dessner & Maya Fridman voor cello, electronics en stem.

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Maya Fridman
Maya Fridman staat bekend om haar gepassioneerde optredens met een unieke mix van stijlen en genres. Haar concerten kenmerken zich door een achterliggende diepe filosofie en sterke thema’s. Haar werken richten zich op de ontwikkeling van hedendaagse muziek voor cello en stem. In 2019 won Maya de felbegeerde Dutch Classical Talent Award. Tijdens seizoen 2020/2021 was ze Artist in Residence bij TivoliVredenburg.


Erich Berghammer (ODO7)
Erich Berghammer bedacht in 2002 de term ‘Aroma Jockey’ met als doel de grenzen en vooroordelen van performancekunst te verleggen en muziek te vertalen in geur tijdens live-evenementen. “Mijn grootste inspiratie was dat geur een genegeerd medium was, zoiets als een verboden medium en slechts een paar creatieve geesten van onze planeet zouden geur beschouwen als een gebied van artistieke expressie.” De laatste twintig jaar treedt hij als realtime parfumeur over de hele wereld op onder zijn artiestennaam ODO7.Meet Maya Fridman & ODO7

Meet & greet
Ontmoet Maya en Erich; een wel héél bijzonder duo. Maya kennen we als een musicus die zich graag met andere kunstdisciplines verenigt. Erich is een aroma jockey en verrast publiek met geuren.
Geur en muziek is wel een heel bijzondere combinatie! Hoe kwam dit idee tot stand? Hoe kies je welke geur bij welke muziek past? Of welke muziek past bij welke aroma? Kortom: hoe is dit programma tot stand gekomen en wie zijn deze kunstenaars?!

Host Marieke Hopman, artistiek leider Festival Classique

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Deze meet & greet is alleen te koop in combinatie met het concert van Maya Fridman & ODO7.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

College: ontdek klassiek

In samenwerking met de Vrije Academie

Maak in dit fast college van een half uur kennis met klassieke muziek! Als geen ander weet muziekwetenschapper Jurgen van den Hout dat er veel meer is dan er in dit half uur verteld kan worden! Maar hij legt jou graag de basisbeginselen uit; hoe moet je luisteren naar klassieke muziek? Wat valt er te begrijpen? Hoe verschilt klassieke muziek van popmuziek? Na afloop heb jij handvaten die de klassieke muziek voor jou toegankelijk maken. 

De Vrije Academie is al sinds 1990 het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur en maakt culturele kennis voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk. Met een groot team van professionele sprekers maakt de Vrije Academie het mogelijk om op een gedegen, plezierige manier met kunst & cultuur kennis te maken.

Tickets

Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Ensemble de Formule

Heldenformule | Strauss en plastic

Ensemble de Formule stort zich in de mysterieuze wereld van helden. Een wereld van moed, kracht, roem en aanzien, maar ook van maakbaarheid en verstoting. Hoe word je held? En, nog belangrijker, hoe blijf je held? Wat is de heldenformule?

Samen met creatieve duizendpoot Toer van Schayk, en de muzikale held Strauss, gaat dit ensemble op zoek naar antwoorden. Deze beeldende muzikale voorstelling is verdeeld in vier aktes en toont het heldendom in vele gezichten: van klassiek heroïsme vol idealisme en aanbidding tot obsessie, misbruik en verstoting. Heldenformule | Strauss en plastic is de eerste voorstelling van een vierluik waarin moderne elementen onder de loep gelegd worden. Van wondermiddel naar verdomhoekje, plastic lijkt de grillige fases van het heldendom allemaal te doorlopen.

Credits
Piano Rik Kuppen
Viool Laura Lunansky
Altviool Sofie van der Schalie
Cello Rogier Tamminga
Choreograaf, balletdanser, beeldhouwer en decorontwerper Toer van Schayk

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Meet Ensemble de Formule

Meet & greet
Ontmoet de jonge honden van Ensemble de Formule. De vier musici reizen de hele wereld over als solist, spelen in verschillende orkesten en ensembles, maken prachtige programma’s met bijzondere makers en ook vormen zij samen een ensemble. Dit ensemble zit bij Festival Classique in het Expeditie makerstraject. Zij krijgen coaching in de ontwikkeling van hun ensemble op artistiek, zakelijk en pr-gebied. Hoe bewandelen zij dit pad? Wat zijn hun uitdagingen en wat drijft hen om samen muzikale voorstellingen te maken?

Host Marieke Hopman, artistiek leider Festival Classique

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Deze meet & greet is alleen te koop in combinatie met het concert van Ensemble de Formule – Heldenformule | Strauss en plastic.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Bij de zee concert

Deze concerten vinden plaats in het zand en zijn daarom niet toegankelijk voor mindervaliden.

Beth & Flo
Met vier handen op één piano en de voeten in het zand laten Beth & Flo de zee zinderen. Virtuoos, muzikaal en perfect op elkaar ingespeeld. Ervaar het in dit Bij de zee concert.

Beth & Flo zijn twee klassiek geschoolde pianistes, die een brug slaan tussen de concertzaal, het theater en nu zelfs de zee. Klassieke muziek op hoog niveau gecombineerd met sprankelende liedjes, fysiek theater en een flinke dosis humor!

De pianistes, die beiden studeerden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, staan erom bekend de grenzen van het klassieke concert te verleggen. In oktober 2020 stonden ze in de Finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De jury omschreef hen als “een veelbelovend cabaretduo dat klassieke muziek knap weet te combineren met prachtige scènes”. Naast de concerten die zij geven, toeren ze met hun cabaretvoorstelling Niet wat je denkt (natuurlijk bomvol klassieke muziek) door de theaters.

Spel Elsbet Remijn & Claudette Verhulst

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Tip Maak gebruik van de aantrekkelijk combideal: Bij de zee concert op zaterdag 11 juni en een ritje in het Reuzenrad op de Pier voor slechts €14,25 (i.p.v. €21,50)! Bestel het combiticket in onderstaande ticketshop.

Breakdance by Aight

De Heavy Hitters is een danscrew bestaande uit vrienden met verschillende achtergronden, maar met één gedeelde passie. Breakdancen is wat hen samen heeft gebracht en door de jaren heen hebben zij vele uren training erop zitten in het Haags Hiphop Centrum (project van hiphoporganisatie Stichting Aight) om te werken aan hun skills. Zij reizen gezamenlijk stad en land af om zo veel mogelijk mee te doen met breakdance battles en zijn de afgelopen periode tevens bezig met hun theatrale ontwikkeling i.s.m. Korzo Den Haag.
Op verzoek van Festival Classique remixen de Heavy Hitters een klassieke compositie in samenwerking met Haagse Hiphopgrootheid Mista Sweet. Daar maken de dansers vervolgens o.l.v. danser/choreograaf Tim Kromhout een choreografie op die op 11 en 12 juni aan het publiek van Festival Classique wordt getoond.

De Heavy Hitters hebben als ode aan de zomer een artistiek onderzoek gedaan naar de elementen van fotosynthese, water, luchten licht, die samen leven creëren. De fysieke interpretatie van fotosynthese wordt gedanst op een gedeconstrueerde versie van Antonio Vivaldi – L’estate (zomer).

Met dynamische verschillen in footwork, powermoves en freezes worden de verschillende elementen gedefinieerd. In hun danstaal vinden de hiphoppers het flowen van water, de onvoorspelbaarheid van de lucht en de helderheid van licht!

Choreograaf Tim Kromhout
Dansers Tim Kromhout, Bonne von Bruckenfock, India Sardjoe
Muziek edit Peter Oostinga

Zingende ijscovrouw

Altijd al de wens gehad om van dichtbij bezongen te worden? Grijp nu je kans en ga op zoek naar de Zingende ijscovrouw op de boulevard in Scheveningen. Greatest hits uit het operarepertoire komen langs, een stem van absolute topklasse, om je lippen bij af te likken!

Jannelieke Schmidt
Na succesvol haar bachelor- en masterdiploma te hebben behaald aan het Haags Koninklijk Conservatorium kon Jannelieke Schmidt meteen aan het werk bij zowel het Coco Collectief als de Nationale Opera en ballet. Twee plekken waar Jannelieke nog steeds met veel plezier zingt.  Een passie voor lied, muziektheater en opera loopt als een rode draad door haar carrière heen.
Jannelieke zong samen met het Coco Collectief al eerder op Festival Classique in de door haar bedachte, interactieve, diner-voorstelling “Comfortfood”.

Neo-fanfare 9×13

Onder NAP

Wandel mee met deze spetterende fanfare parade langs de branding van de zee met 9x 13!
NAP. Het Nieuw Amsterdams Peil. Mogelijk nog Hollandser dan de fanfare. Meer dan de helft van Nederland ligt onder zeeniveau en dat vinden we heel normaal. Maar is het dat in deze tijd van smeltende ijskappen, stijgende zeespiegels en verwoestende rivieroverstromingen wel? Negeren we een grote roze zeeolifant en dreigen we letterlijk kopje onder te gaan? Of valt het mee?

In Onder NAP nemen de tien musici van 9×13 je op geheel eigen wijze mee in deze klimatologische tweestrijd. In een slapstickachtige en swingende 30-minuten durende voorstelling vol koper en slagwerk herkennen we de romantische sfeer van Jaques Tati gemixt met de absurdistische humor van Monty Python. Maar niets zo serieus als komedie, zeker als het over het klimaat gaat. De mooiste kostuums en lekkerste muziek uit eerdere voorstellingen worden gerecycleerd en gebruikt in deze splinternieuwe regie van David Geysen.

In de scènes die laveren tussen klimaatpaniek en klimaatontkenning spelen de musici van 9×13 de fantastische composities van o.a. Genevieve Murphy, Huba de Graaff, Pete Harden, Marc Kaptein, Ned McGowan, Wolfgang Rihm en Moondog. Hiermee krijgt het publiek een frisse maar toch ook wat ongemakkelijke waterspiegel voorgehouden…

Concept Anton van Houten
Regie David Geysen

Musici
Fluit Rosanne van Bers
Saxofoons Deborah Witteveen & Daan van Koppen
Trompet Arthur Kerklaan
Hoorn Wim van den Haak
Trombones Joost Geevers & Anton van Houten
Helicon Arne Visser
Slagwerk Agata Kruszewska & Jeroen Geevers

Muziek
Marc Kaptein – A! La! Marcia!
Pete Harden – Ciacconissima
Ned McGowan – PLANTAE MAGNOLIOPHYTA LILIOPSIDA POALES POACEAE SPINIFEX (2007) & NOT PSEUDOPETIOLATE TRIODIA 2 (2006)
Wolfgang Rihm – Abschiedsmarsch
Johan Sebastian Bach – Adagio uit het Paasoratorium (arrangement Joost Geevers)
Huba de Graaff – This Way to the Big Show
Moondog – Birds Lament (arrangement Lise Morrison)
Il Hoon Son – Agnus Dei
Genevieve Murphy – Evoke (techno sectie)
The Nits – Dutch Mountains (arrangement Sasha Thiele)

Een productie van Stichting Ensemble Klang.

Aadje Piraatje (4+)

Aadje Piraatje viert feest in concert!

Vier samen met Aadje Piraatje zijn verjaardag, help Aadje van zijn wiebeltand af en laat je meesleuren door een storm… Met Aadje Piraatje is het nooit saai!

Deze voorstelling is gebaseerd op het boek van Marjet Huiberts en Sieb Posthuma: Aadje Piraatje viert feest. Ton vertelt, zingt en speelt de verzen van Marjet en gebruikt de tekeningen van Sieb Posthuma. Er wordt muziek in de voorstelling verwerkt door leden van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Samen met Aadje, en de kinderen in het publiek, gaat Ton bij alle andere piraten aan boord. Je leert alle piraten kennen maar ook de viool, de basklarinet en het slagwerk dat met Aadje en zijn vader meevaren. We doen een zeebeenoefening op muziek van Richard Wagner. Het eerste verhaal dat Ton vertelt gaat over Aadje zijn verjaardag en deze vieren we samen zingend. Daarna zal Ton een tand laten trekken door het publiek, Aadje heeft namelijk last van een wiebeltand. In het verhaal bootsen de kinderen met behulp van een nepzee een storm na.

Alle grote componisten komen voorbij en de kinderen maken spelenderwijs kennis met klassieke muziek uitgevoerd door topmuzikanten.

Met jouw billen en voeten in het zand geniet je met de hele familie van deze voorstelling. Neem daarom jouw eigen kleedje/handdoek mee om samen gezellig op te zitten tijdens de voorstelling.

Over Ton Meijer

Theaterduizendpoot Ton Meijer gaf jarenlang dramalessen, speelde in diverse films, tv-series en toneelstukken. Hij is een liefhebber van kunst, architectuur en (klassieke) muziek en weet dit op een weergaloze manier over te brengen op het publiek (jong en oud). Daarbij heeft hij een eigen vrije speelstijl ontwikkeld, waarbij de kinderen een levend onderdeel van de voorstelling zijn. Niets hoeft, veel mag.

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

’s Ochtends Aadje Piraatje (4+) en ’s middags Museum Beelden aan Zee? Gebruik de combideal!

MinMeerZee (2+)

Kijk! De vrouw uit de zee! Heb je haar gezien? Dat is de MinMeerZee! Daar in de verte, ze komt naar ons toe…hoor je het geluid van de zee? De golven worden steeds groter! Wat is zij lang! Als een reus! En wat een prachtige jurk! Maar wat zit er toch allemaal in die jurk? Zie jij het ook?

Laat je verrassen door de MinMeerZee. Zij kan niet alleen mooi dansen maar ze kan ook praten. Misschien kan JIJ een van haar vragen beantwoorden voordat ze weer in de zee verdwijnt? Luister naar wat ze te zeggen heeft…

De MinMeerZee wil kinderen bewust maken van de vervuiling van de zee en de “plastic soup”. Gelijktijdig inspireert zij de kinderen om van afval, of wat je zomaar op straat of in de natuur vindt, iets moois te maken.

Sea Surround Sound Film

Slagwerk Den Haag, Aart Strootman en de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga

Via een compositie van Aart Strootman uitgevoerd door Slagwerk Den Haag laat de Sea Surround Sound Film je op een zintuiglijke manier de missie van de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, ervaren. De acties van Merijn Tinga zijn te zien op beeld en worden versterkt door de live klanken van Slagwerk Den Haag.

De compositie, genaamd Bauxite, is geïnspireerd op de acties en ambities van de Plastic Soup Surfer. Het is een klinkende reflectie op wat de Plastic Soup Surfer probeert aan te vechten: eindeloze plasticvervuiling in de aanhoudende wegwerpcultuur. 

Het werk gaat in première in een intieme en akoestische tent op het strand, aan het water. Die locatie is zorgvuldig verwerkt in de muziek. Enerzijds wordt de wind verklankt vanuit de onvoorspelbaarheid van windorgels, anderzijds is de onvoorspelbare golfslag en het ontembare water de drijvende kracht achter de ritmische stuwing. 

Deze voorstelling start met een korte inleiding van 15 minuten (16.30 – 16.45 uur). En daarna volgt de voorstelling van een uur (16.45 – 17.45 uur).

‘’Veel van de instrumenten bouw ik voor de gelegenheid zelf: kroonkurken en ander metaalafval, gecombineerd met onder andere microtonale vibrafoons en buisklokken bieden vanuit alle windstreken, rondom het publiek, een ongehoorde geluidsdeining.’’ – Aart Strootman

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje voor of na de voorstelling.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.
Kinderen t/m 12 jaar, CJP of Ooievaarspas? Koop jouw kortingsticket in de speciale ticketshop.

Instrumenten speeltuin (4+)

In samenwerking met het Residentie Orkest

Na de familievoorstelling op zondag 12 juni (10.30 uur) bouwt het Residentie Orkest een heuse instrumentenspeeltuin op speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar!
In de instrumentenspeeltuin vind je drie instrumenten uit alle instrumentgroepen zoals toeters, koperblazers en snaarinstrumenten. Docenten lopen rond om de kinderen op weg te helpen bij het bespelen van het instrument.

Zou je wel eens wat instrumenten willen uitproberen? Dat kan! Ook al speel je zelf al een instrument, hier kan je ook eens iets ánders uitproberen. Alles mag! Heb jij al wel eens getoeterd op een koperblaasinstrument of kan jij de snaren van een strijkinstrument aanstrijken? Probeer en ontdek het in de instrumentenspeeltuin.

De instrumentenspeeltuin is gratis toegankelijk. Je hebt geen ticket nodig om hieraan deel te nemen.

Yoga op live muziek

Yoga op live muziek vindt plaats in het zand en is daarom niet toegankelijk voor mindervaliden.

Op zondag 12 juni heb jij de unieke kans een yogaworkshop te volgen óp het strand, áán zee en mét live cellomuziek.

Yogadocente Dewi Lammerding leidt je door een multilevel hatha flow op de muzikale klanken van celliste Annie Tångberg. Deze workshop is geschikt voor alle niveaus waarbij live muziek, de omgeving en de yogaposes je in een diepe staat van flow brengen. Laat je verrassen en meevoeren op het ritme van het moment.

Neem je eigen yogamat mee.

Tickets

Het ticket is inclusief een drankje na de yogasessie.
Wil je naar meerdere voorstellingen? Rond eerst jouw betaling af in onderstaande ticketshop, ga daarna terug naar het programma en betaal de andere voorstelling(en) van jouw keuze.

Dewi Lammerding

Dewi is een voormalig professioneel danser opgeleid aan onder andere het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Codarts in Rotterdam. Voor Dewi is yoga de manier om de verbinding te maken met je innerlijke wereld. In haar lessen nodigt Dewi je uit om je persoonlijke yoga-pad te ontdekken. Het gaat er niet om om je lichaam in de yoga-poses te brengen, maar de poses zijn slechts een middel om je dieper te verbinden met je lichaam en binnenwereld.

Annie Tångberg
Annie Tångberg is een celliste met roots in Oslo. Na haar studie bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag is ze neergestreken in Amsterdam. Annie is een muzikaal omnivoor; naast haar vaste aanstelling bij het Metropole Orkest maakt ze deel uit van het West Side Trio (een elektrisch strijktrio), Metrocelli (een cellokwartet), Odelion –(een jazzgroep) en Vox Sturnus (een vocaal-ensemble).

Improviseren en componeren doet Annie net zo graag als geschreven muziek spelen. Film is een passie.Annie begeleidde vaak stille films in het EYE filmmuseum en schreef ook soms de muziek daarvoor. Ook is ze te horen op de soundtracks van diverse Nederlandse films (meest recent My Best Friend Anne Frank).